Sociologin ett spännande verktyg för Oinas

I början av januari packar professor Elina Oinas upp flyttlådor i sitt nya arbetsrum. Hon har inlett arbetet som professor vid Soc&kom som efterträdare till professor Elianne Riska som avgått med pension.

Elina OinasOinas kommer till Soc&kom från Institutionen för politik och ekonomi vid Helsingfors universitet där hon var universitetslektor i U-landsforskning. Sin bana som sociolog inledde hon som studerade i sociologi vid Åbo akademi där hon sedan också disputerade år 2001.

– Sociologi är ett spännande intressant sätt att ställa frågor, säger Oinas.
Soc&kom är inte en helt ny bekantskap för Oinas. Hon har tidigare hållit en kurs och enstaka föreläsningar i högskolan och känner sina sociologkolleger i huset sedan tidigare.

– Jag ser Soc&kom lite som en by i en storstad, tycker Oinas med hänvisning till högskolan i relation till resten av universitetet.

Oinas ser sociologins bredd som en utmaning, men också som någonting positivt. Själv är hon mest inriktad på globala frågor inom sociologin. HIV och tredje världen är frågor hon sysslat mycket med. Också flickor, hälsa och den nordiska välfärdsstaten är områden som intresserar henne personligen.

Med sig till huset tar hon ett projekt från Finlands akademi. Projeketet heter Ungdomar och politik i dagens Afrika. Det är ett samarbetet med Ungdomsforskningsnätverket.

Elina Oinas anser att en av utmaningarna som professor i sociologi är att få studerandena att se sociologin som ett spännande verktyg med hjälp av vilket man kan tolka världen.

– De måste få se att de har nytta av sociologi, säger Oinas.

Text och foto: Mats Engblom